-

Ilmateitse leviävä mikromuovi on vakava uhka terveydelle

0 kommenttia

Kaikki tietävät mikromuovien haitallisuuden ympäristölle. Mikroskooppisen kokonsa vuoksi monet meren eliöt nielevät muovihiukkasia ja ne siirtyvät suoraan ravintoketjuumme. Se on epäsuora terveysuhka, mutta ilmateitse leviävät mikromuovit aiheuttavat välittömän ja suoran terveysriskin meille kaikille.  Tämä riski pystytään minimoimaan HEPA-suodattimiin perustuvalla ilmanpuhdistuksella.

Uhka on jopa 100 kertaa luultua pahempi

Marraskuussa 2021 julkaistun Portsmouthin yliopiston tutkimuksen mukaan hengitämme päivittäin ilmasta jopa 7 000 mikromuovihiukkasta. Tutkimuksessa käytetyt laitteet pystyivät mittaamaan ilmasta pienten, alle 10 mikronin (kymmenesosa hiuksen paksuudesta) kokoisten hiukkasten määrän.  Tutkimustuloksia kuvailtiin "100 kertaa luultua pahemmaksi" ja potentiaaliseksi terveysuhkaksi, joka on rinnastettavissa asbestiin tai tupakkaan.

Sisäilman mikromuovipitoisuuksia on tutkittu suhteellisen vähän, mutta professori Anoop Chauhan (Portsmouth Hospitals Trustinin hengitysteiden asiantuntija) väittää, että mikromuovien vaarallisuus johtuu siitä, että ne eivät hajoa: "Nämä hiukkaset aiheuttavat ihmiskehossa stressiä ja muutoksia aineenvaihduntaan. Se vaikuttaa suoraan immuniteettiin, vastustuskykyyn, lisääntymiskykyyn ja sillä on myös karsinogeenisia vaikutuksia - eli se aiheuttaa syöpää."

Todisteita löytyi myös sairaalapotilaiden keuhkoista

Heinäkuussa 2022 julkaistussa Hull York Medical Schoolin tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa löydetty mikromuoveja syvältä elävien ihmisten keuhkoista. Näytteitä terveestä keuhkokudoksesta otettiin  13 leikkauspotilaalta ja mikromuovihiukkasia löydettiin 11 analysoiduista näytteestä.

Hull York Medical School käytti μFTIR-spektroskopiaa 30 mikronin kokoisten hiukkasten analysointiin. Yleisimmät tyypit olivat muovipakkauksissa ja -putkissa käytettävä polypropeeni ja pulloissa käytettävä PET. Tutkijat havaitsivat, että eniten hiukkasia oli kertynyt keuhkojen alempiin osiin. Tämä oli yllättävää, koska alaosien hengitystiet ovat ahtaampia, joten hiukkasten olisi pitänyt suodattua pois tai jäädä kiinni keuhkojen ylempiin osiin.

Tutkimusten perusteella mikromuovien havaittiin aiheuttavan solukuolemia, allergista vastetta ja solukalvon vaurioitumista. Hälyyttävää tässä havainnossa on se, että vaikutukset havaittiin jo sellaisilla mikromuovimäärillä, joille altistumme joka päivä normaalissa elämässa esimerkiksi syömisen tai hengittämisen yhteydessä. 

Kattavampia tutkimuksia tarvitaan heti

Kansainvälisten hengitystieyhdistysten foorumi tiedottaa, että "Ilman saastumisella on akuutteja ja kroonisia vahingollisia seurannaisvaikutuksia kaikkiin kehon elimiin". Syöpään sairastuneiden keuhkonäytteistä on löydetty sisäänhengitettyjä muovihiukkasia, mutta silti mikromuovihiukkasten hengittämisen aiheuttamista haitoista ei ole vielä riittävästi todisteita.

Muovin määrä maapallolla on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja vaaditaan lisää tutkimuksia sen vaikutuksista ihmiskehoon ja sen toimintaan. Myös solumuutoksista ja karsinogeenisista vaikutuksista tarvitaan lisää todisteita.

Ilmatieteen laitoksen reilu vuosi (20.4.2021) sitten julkaisemassa uutisessa käytiin läpi mikromuovihiukkasten alkuperää. Suurin osa ilmateitse leviävistä mikromuovihiukkasista on peräisin muovijätteestä, jota on kertynyt ympäristöön pitkän ajan kuluessa viime vuosikymmeninä.

Lontoon ilman mikromuovihiukkasten määrä on korkealla tasolla

Lontoon Kings Collegen tutkijoiden vuonna 2019 tekemässä mikromuovien saastepitoisuuden tutkimuksessa muovihiukkasia löytyi kaikista kahdeksasta näytteestä. Laskeumataso päivässä vaihteli 575–1 008 hiukkasen välillä neliömetriä kohden.

Lontoossa mitattu mikromuovin laskeuma oli 20 kertaa suurempi kuin Dongguanissa Kiinassa, seitsemän kertaa suurempi kuin Pariisissa Ranskassa ja lähes kolme kertaa suurempi kuin Hampurissa Saksassa. Lontoossa kerätyt mikromuovihiukkasnäytteet olivat alle 20 mikronin kokoisia, joten ne voivat kulkeutua syvälle keuhkoihin.

Miten riskiä voidaan pienentää?

Paras nopein ratkaisu on siirrettävä ilmanpuhdistin, jossa on HEPA-suodatin (isoimmat hiukkaset suodatetaan esisuodattimilla). Lisäksi laitteen tehokas tuuletin varmistaa koko tilan kattavan ilmankierron.

HEPA-suodatus on tehokas keino ilmanpuhdistukseen ja erikokoisten hiukkasten suodattamiseen. Suodattimeen jäävät virukset, bakteerit, allergeenit, home, pöly, savu ja ajoneuvojen päästöt.

HEPA-suodatus tehoaa hyvin mikromuovihiukkasille ja se on 100 % tehokas yli 10 mikronin kokoisten hiukkasten suodattamiseen. Myös pienemmät hiukkaset suodatetaan vähintään 99,97 prosentin tehokkuudelle 0,01 mikroniin asti.

Ammattitasoisella ilmanpuhdistimella suodatetaan mikromuovihiukkaset sisätilan ilmasta, jolloin sen hengittäminen on turvallisempaa asukkaille, asiakkaille ja henkilöstölle. Ilmanpuhdistimen valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Lue blogistamme myös 5 vinkkiä ilmanpuhdistimen valintaan ja ilmanpuhdistimen hyödyt taistelussa siitepölyä vastaan.

Toukokuun loppuun asti alennetut hinnat! Kysy tarjousta ja paranna elämänlaatua puhtaalla ilmalla.


Kommentit

Ei kommentteja