-

Säästä 40 % ilmanvaihdon energiakuluissa

0 kommenttia

Lämmitys ja jäähdytys muodostavat ison osan ilmanvaihdon kustannuksista. Lämmitettyä/jäähdytettyä ilmaa ei kannata puhaltaa suoraan takaisin taivaalle, vaan kierrättää ja puhdistaa ilma ilmanpuhdistimilla

Mekaanisella ilmanvaihdolla tuodaan ulkoilmaa rakennuksen sisätilaan, mutta se pitää myös käsitellä sopivaan lämpötilaan. Jäähdytys ja lämmitys aiheuttavat usein puolet rakennuksen energiakuluista ja maailmanlaajuisesti ilmastointikulut ovat n. 25 % kaikista energiakuluista. Yhden ilmakuution puhdistaminen Rensairin ammattitason ilmanpuhdistimella kuluttaa keskimäärin yhdeksän kertaa vähemmän sähköä ilmanvaihtokoneen tuomaan samaan ilmamäärään verrattuna, joten se parantaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuutta ja pienentää myös hiilijalanjälkeä.

Laskemalla ilmastointijärjestelmän tehot puoleen ja kierrättämällä ja puhdistamalla maksimaalisen määrän ilmaa Rensairin älykkäillä ammattitason ilmanpuhdistimilla voidaan saavuttaa jopa 40 % säästöt ilmanvaihdon kokonaisenergiakulutukseen. Yhtälönä investoinnin takaisinmaksuajan laskemiseen ei vaadita pitkää matematiikkaa ja nykyisillä sähkönhinnoilla säästöt näkyvät jo seuraavassa sähkölaskussa. 

Ilmastoinjärjestelmän uusimiseen verrattuna kustannukset ovat moninkertaisesti pienemmät. Lisäksi käyttöönotto on helppoa ja nopeaa, koska laitteet eivät vaadi erillistä asennusta, joka aiheuttaisi keskeytyksen rakennuksen toimintaan. Uuden teknologian ansiosta ilmanpuhdistimien kanssa samaan verkkoon pystytään liittämään myös erilaisia ilmanlaatua ja ihmismäärää tarkkailevia antureita, jotka ohjaavat ilmanpuhdistimien toimintoja aina tarpeen mukaan ja kokonaisuutta hallitaan kätevästi älypuhelimen aplikaatiolla. Ei siis puhuta enää yksittäisestä ilmanpuhdistimesta, vaan helposta ja kustannustehokkaasta vaihtoehdosta sisäilmaongelmien ratkaisuun ja energiatehokkuuden parantamiseen.

 

Esimerkkilaskelman toimistossa on 100 työntekijää ja vuosisäästö energiakuluissa yli 10 000 euroa. Investoinnin takaisinmaksuaika kuudella puhdistimella 10 kuukautta. Vastaavasti vuokralaitteilla säästöt saa heti ja säästö energiakuluissa vuodessa 4 800 euroa. Tarkemmat laskelmat löydät tästä.

Remontti vai älykäs ilmanpuhdistusratkaisu?

Ilmanpuhdistimet ovat järkevä vaihtoehto myös ilmastointijärjestelmän remontille. Lähtökohdat eri tiloissa ovat kuitenkin hyvin erilaiset. Rakennuksen kunnon ja nykyisen ilmastointijärjestelmän lisäksi pitää huomioida myös tilan käyttötarkoitus, ihmismäärä ja ympäröivän ulkoilman vaikutukset. Näiden tekijöiden perusteella pystytään määrittämään myös ongelmakohdat ja asettamaan tavoitteet suositusten mukaiselle puhtaan ilman tarpeelle.

WHO:n sisäilman suosituksena on 10 litraa puhdasta ilmaa sekunnissa per henkilö. Useiden tutkimusten mukaan täydentämällä olemassaolevaa ilmastointijärjestelmää (HVAC) ammattitason siirrettävillä ja älykkäillä ilmanpuhdistimilla pystytään saavuttamaan suositusten mukainen ilmanvaihdon taso. Yhdysvaltojen lämmitys-, jäähdytys- ja ilmanvaihtoyhdistyksen (ASHRAE) asiantuntijoiden mukaan 5-6 kertaa tunnissa vaihtuva ilmankierron taso on riittävän tehokas 100 neliömetrin tilassa (huonekorkeus n. 270 cm).

Myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) löytyy omat vastaavat  suosituksensa ja ilmanvaihto-ohjeistus.

Ilmastointijärjestelmän uusiminen vanhaan tilaan on iso investointi. Lisäksi se aiheuttaa lähes aina keskeytyksiä tai häiriöitä yrityksen muuhun toimintaan. Vastaavasti ilmanpuhdistimien ja anturien asennus ei aiheuta mitään toimintakatkoksia ja hyödyt puhtaasta ilmasta saa heti. Merkittävä hyöty saavutetaan myös kustannussäästöissä. Ilmanpuhdistimien kustannus on murto-osa verrattuna kattavaan ilmastointijärjestelmän remonttiin. Lisäksi ilmanpuhdistimet ja koko järjestelmä voidaan helposti siirtää myöhemmin uuteen tilaan esimerkiksi muuton yhteydessä.

Asiantuntijat suosittelevat myös valitsemaan puhdistimen, jossa on tehokas tuuletin ja toimintakyky on mitoitettu oikein käyttöalueen mukaisesti. Rensairin uudessa ilmanpuhdistimessa yhdistyy patentoitu ja tutkitusti toimiva teknologia älykkäisiin toiminnallisuuksiin, jotka nostavat ilmanpuhdistuksen mahdollisuudet uudelle tasolle.

Puhtaan ilman merkitys ei ole koskaan ollut suurempi. Koronapandemian myötä hyvän ilmankierron merkitys on tiedostettu entistä tärkeämmäksi. Tutkimusten mukaan korona ja vastaavat virukset leviävät pääasiassa ilmateitse hiukkastartuntoina (WHO). Virukset saattavat leijua aerosolien mukana sisäilmassa jopa useita tunteja. Riittävä tuloilman määrä, tehokas ilmankierto ja ilmanpuhdistus ovat tehokkaita keinoja tautien leviämisen hillitsemiseen kaikissa sisätiloissa.

Katsotaan myös teille järkevä ratkaisu ilman kierrätykseen ja puhdistukseen ja pienennetään samalla seuraavaa sähkölaskua. Haasta meidät ja pyydä laskelma rakennuksen tai yksittäisen tilan energiatehokkuuden parantamiseen ilmanpuhdistimilla. Saat paluupostissa ehdotuksen ja laskelman suositusten mukaisista ilmanpuhdistustarpeista ja energiatehokkuuden parantamisesta.

Pienennetään yhdessä hiilijalanjlkeä ja luonto kiittää! 

Lue myös blogimme koulujen sisäilmaongelmista ja ilmansaasteista.

Tilaa uutiskirje.

 


Kommentit

Ei kommentteja