-

Siitepölykausi on taas täällä!

0 kommenttia

Nenä vuotaa, silmät kutisee ja aivastuttaa. Kohta se taas alkaa. Tällä kertaa aiheuttaja ei ole korona, vaan jokavuotinen keltainen vitsaus. Se tunkeutuu kaikkialle ja erityisen ikävä vieras se on keuhkoissa ja nenässä – Varsinkin, jos olet allerginen siitepölylle.

Siitepöly ja allergiat

Onko sinulla astma tai haittaavatko allergiat elämääsi? Silloin altistuminen homeitiöille, eläinpölylle, pölypunkeille, siitepölylle tai muille vaarallisille pienhiukkasille saattaa heikentää olotilaasi merkittävästi. Vietämme ison osan ajasta sisätiloissa, joten kodin ja työpaikan ilmanlaadulla on iso merkitys. 

Melkein joka viides ihminen on allerginen siitepölylle. Siitepölyallergia ja heinänuha ovat itseasiassa ihmisen elimistön muodostama oma puolustusmekanismi, jossa immuunijärjestelmämme reagoi allergeeniin uhkana, vaikka todellisuudessa ne eivät ole vaarallisia. Tämä aiheuttaa allergian muodostumisen. Yleisin allergiatyyppi on ns. välitön allergia, joka aktivoituu elimistön tuottaman vasta-aineen (immunoglobuliini E) kautta.

Siitepölykausi alkaa Suomessa maalis-huhtikuussa lepän ja pähkinäpensaan kukinnalla. Sen jälkeen kukkii Suomessa eniten siitepölyoireita aiheuttava koivu. Keskikesällä kukkivat heinät, joista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä.

Useita allergisia kiusaava pujo alkaa kukkia heinäkuun puolen välin jälkeen. Pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voi jatkua ensimmäisiin yöpakkasiin asti.

Turun yliopiston aerobiologinen yksikkö tiedottaa koko maan siitepölytilanteesta. Voit tarkistaa oman alueesi siitepölytilanteen Norkko.fi-palvelusta.

Ilmanpuhdistimilla voidaan todistetusti vähentää siitepölyn ja muiden epäpuhtauksien aiheuttamia terveyshaittoja. Ennen hankintapäätöstä kannattaa kuitenkin selvittää soveltuuko harkitsemasi ilmanpuhdistimen teknologia omiin käyttötarpeisiisi.

HEPA-suodattimet

HEPA on lyhenne korkean erotusasteen ilmansuodattimesta (High-Efficiency Particulate Air). Suodattimet nappaavat erikokoiset hiukkaset monikerroksiseen verkkoon, joka on valmistettu ohuista lasikuitusäikeistä. Suodatin on lähes ilmatiivis ja se muodostuu laskostetuista kuituarkeista, jotka on kiinnitetty metalliseen tai muoviseen kehykseen. Homeitiöt, siitepöly, pölyhiukkaset ja muut astmaa aiheuttavat ja allergisoivat epäpuhtaudet sekä bakteerit, virukset ja muut ilmateitse leviävät mikro-organismit jäävät kiinni suodattimen sisäpinnalle.

Useat tutkimukset osoittavat selvästi HEPA-suodattimen vähentävän sisätilan ilman siitepölyä ja muita epäpuhtauksia ja lieventävän allergiaoireita. Myös monet raportit  osoittavat HEPA-suodattimilla varustettujen ilmanpuhdistimien vähentävän allergista nuhaa (AR), atooppista ihoärsytystä ja lapsuusiän astman oireita.

UVC-valo

UVC-valoaallot ovat tehokkaimpia UV-valon muotoja ja niillä on desinfioiva vaikutus. Ne katkaisevat bakteerien, virusten, pölypunkkien, allergeenien ja muiden mikro-organismien DNA- ja RNA-ketjun. Lääketieteellisissä ympäristöissä UVC-valoa on käytetty vuosikymmeniä pintojen sterilointiin. Tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus (CDC) suosittelee UVC-valon käyttöä, koska jatkuvassa käytössä se on todistettu tehokkaaksi.

UVC-valo on kemiallisia puhdistusaineita mielekkäämpi vaihtoehto epäpuhtauksien ja allergeenien puhdistukselle myös kotitalouksissa. Useat tutkimukset todistavat UVC-valon tehokkuuden pölyn ja pienhiukkasten poistamisessa.   

Rensairin ilmanpuhdistin

Astmasta ja allergioista kärsiville henkilöille meillä on hyviä uutisia. Rensairin ilmanpuhdistimessa on HEPA 13 suodatin ja UVC-valo, jotka poistavat 99,97 % haitallisista hiukkasista. Tämä on todistettu puolueettomissa Eurofinsin, Norconsultin ja Oslon yliopistollisen sairaalan tekemissä tutkimuksissa. Oslon Yliopistollisen sairaalan tutkijan Dr. Hilde Bånrudin kirjoittamassa lausunnossa todetaan “Arvostettujen laboratorioiden tekemien testien ja julkaistujen tutkimustulosten perusteella voidaan päätellä, että Rensairin ilmanpuhdistin vähentää tehokkaasti bakteerien, virusten, homeitiöiden, siitepölyn ja muiden ilman mikro-organismien tasoa.” 

Helpotusta siitepölykauteen! Tarjoamme ilmanpuhdistimet 99 euron (+alv) kuukausihinnalla siitepölykauden loppuun asti. Täytä lomake ja pyydä tarjous tai lue ensin lisätietoja ilmanpuhdistimen valinnasta.


Kommentit

Ei kommentteja