-

Älykästä ilmanpuhdistusta

Blogi Feed: Facebook Muut uutiset Yhteistyöartikkelit
0 kommenttia

Tekoäly tulee olemaan merkittävästi mukana myös sisäilman laadunvalvonnassa ja laitteiden toiminnan ohjauksessa. Sen avulla saadaan aikaisemman kokemusdatan perusteella kiinteistönhallinnan ja ilmanvaihdon järjestelmiin parempaa ennustettavuutta, korjausehdotuksia ja sitä kautta myös parempaa energiatehokkuutta.

Mittaa, puhdistaa ja valvoo

Uusi vuosi alkanut ja yksi tämän vuoden isoimmista muutoksista liittyy tekoälyyn ja miten se tulee muuttamaan maailmaa. Erittäin mielenkiintoista, mutta osaltaan myös huolestuttavaa… Ja miten tämä liittyy ilmanpuhdistimiin ja sisäilman laatuun? Tulevaisuudessa varmasti hyvinkin paljon.

Omien kokemuksieni perusteella ja oikein käytettynä tekoälyn hyödyntäminen auttaa paljon monissa rutiinitöissä ja neuvonantajana se avaa hyvin uusia näkemyksiä ja vaihtoehtoja. Itseasiassa tekoäly olisi loistava jäsen yrityksen hallitukseen. Sen tuottama data on pienellä jatkojalostuksella suoraan hyödynnettävissä ja asiantuntijana tekoäly on melkoisen huikea työkalu. Alla yksi esimerkki tekstin tuottamisesta. Kysyin Chat GPT:ltä miten ilmanpuhdistimilla pystytään parantamaan kiinteistön energiatehokkuutta. Sen jälkeen jatkojalostin vastausta kahdella tarkentavalla ohjeella. Tässä lopputulos.

Ilmanpuhdistimilla voidaan parantaa kiinteistön energiatehokkuutta useilla tavoilla.

Ensinnäkin, hyvin puhdistettu ilma voi parantaa ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, mikä johtaa parempaan tehokkuuteen ja vähentää sairauspoissaoloja. Tämän vuoksi ilmanpuhdistuslaitteet ovat erittäin hyödyllisiä erityisesti kouluissa, toimistoissa ja terveydenhuollon tiloissa.

Toiseksi, ilmanpuhdistimilla voidaan vähentää ilmankosteutta, mikä voi vähentää jäähdytyskustannuksia.

Jotkut ilmanpuhdistajat käyttävät myös UV-valoa tai photocatalytic oxidation-menetelmiä, jotka tappavat ilmassa olevat bakteerit, virukset ja homepölypunkit, mikä vähentää infektioiden riskiä. Ilmanpuhdistajat, jotka on varustettu HEPA-suodattimilla, voivat myös poistaa pölyn, hiukkaset ja allergeenit, mikä vähentää allergisia reaktioita ja astmaa aiheuttavia oireita.

Ilmanpuhdistimien käyttäminen yhdessä ilmanvaihtokoneiden kanssa voi myös vähentää ilmanvaihtokoneiden tarvitsemaa tehoa. Ilmanpuhdistin kierrättää jo puhdistetun ilman takaisin huoneeseen, jolloin ilmanvaihtokoneen ei tarvitse käyttää niin paljon energiaa uuden ilman tuomiseen huoneeseen. Tämän seurauksena ilmanpuhdistimien käyttäminen ilmanvaihtokoneiden kanssa voi vähentää sähkönkulutusta ja siten vähentää energialaskua.

Ilmanpuhdistimien sähkökulutus on yleisesti pienempi verrattuna ilmanvaihtokoneiden sähkökulutukseen johtuen pienemmästä tehosta. Tämän vuoksi saavutettavat säästöt riippuvat ilmanvaihtokoneen käytöstä ja käytössä olevan ilmanpuhdistuslaitteen tehosta.

Ihan hyvää pohdintaa ja pienellä jatkojalostuksella julkaisukelpoista.

Toisena esimerkkinä pyysin kirjoittamaan 30 sekunnin käsikirjoituksen videolle blogitekstin perusteella. Tässä tulos.

Älykkäät ilmanpuhdistimet voivat auttaa säästämään jopa 40% ilmanvaihdon energiakuluissa. Mekaaninen ilmanvaihto tuo ulkoilmaa rakennuksen sisätilaan, mutta sen käsittely lämmitykseen ja jäähdytykseen aiheuttaa usein puolet rakennuksen energiakuluista. Rensairin ammattitason ilmanpuhdistimella ilmaa voidaan kierrättää ja puhdistaa tehokkaasti, mikä vähentää hiilijalanjälkeä ja parantaa energiatehokkuutta. Investoinnin takaisinmaksuaika on lyhyt, ja käyttöönoton helppous ja nopeus tekevät siitä kustannustehokkaan vaihtoehdon sisäilmaongelmien ratkaisuun.

Tämä teksti sitten jatkojalostukseen tekoälypohjaisella videoeditorilla ja selostuksen äänen voi valita useista eri vaihtoehdoista.

Myös tämän videon käsikirjoituksen luonnos on tehty koneälyllä.

 

Iso kysymys tässä on, että miten tekoäly tulee muuttamaan maailmaa ja liiketoimintaa jo vuoden 2023 aikana. Varmasti todella paljon. Jo nyt tekoälyn pohjalle on perustettu useita ratkaisuja, jotka osittain korvaavat tai täydentävät ihmisen tekemää työtä esim. ohjelmoinnissa, markkinoinnissa ja tulevaisuuden ennusteissa. Eli tästä syntyy paljon myös uutta liiketoimintaa niille yrityksille, jotka tarjoavat erilaisia tekoälyyn pohjautuvia palveluja muille yrityksille. Tämä vastaavasti synnyttää väliportaaseen uuden ammattikunnan, joka erikoistuu materiaalin tuottamiseen kehitettyjen tekoälyratkaisujen avulla. Muutamiin uusiin palveluihin olen jo tutustunut ja omassa käytössä hyödynnän nyt lähes päivittäin viittä eri sovellusta, jotka nopeuttavat ja myös laadullistavat omaa tekemistä todella paljon.

Itse näen, että oikein käytettynä tekoäly on hyvä työkalu, mutta onko esimerkiksi tekoälyn tuottama teksti plagiarismia on myös mielenkiintoinen kysymys. Ongelmaksi se muodostuu erityisesti koulutehtävissä, koska se pystyy kirjoittamaan laadukkaat esseet eri aiheista muutamassa sekunnissa. No tähän ongelmaan on tietysti jo tartuttu ja kehitetty tekoälyä, joka tunnistaa tekoälyllä kirjoitetun tekstin. Eikös tässä kuitenkin ole nyt vähän niin kuin pukki kaalimaan vartijana? Lisäksi löytyy jo nyt erilaisia sovelluksia, jotka analysoivat tekoälyllä kirjoitettua tekstiä ja muuttavat sen enemmän ihmismäiseen muotoon. Vähän siis sama logiikka kuin tutkanpaljastimessa. Tietoisesti rikot sääntöjä ajamalla ylinopeutta ja yrität välttää rangaistuksen ratkaisulla, joka kumoaa valvonnan vaikutuksen…

Kun tähän teemaan sukelletaan vielä vähän syvemmälle, niin löytyy myös huolestuttavia piirteitä. Useiden uusien ja nopeimmin kasvavien tekoälypohjaisten palvelujen ja ratkaisujen takana omistajina ovat samat yritykset ja vastaavasti niiden taustalla samat henkilöt. Eli valta ja rahavirta tulee keskittymään entistä enemmän samalle ydinporukalle, joka kerää kaiken tuotetun datan ja ohjaa sen perusteella strategisilla valinnoillaan tulevaa kehitystä. Enkä tarkoita tässä pelkästään Microsoftia, vaikka eilen julkistettiin ”varmana” tietona, että se tulee investoimaan Open AI:hin 10 miljardia ja hankkii samalla 49 % omistuksen. Microsoft on kuitenkin tässä ”vain” välikappaleena ja todelliset hyötyjät löytyvät sen omistuspohjasta.

Yksi tähän kehitykseen liittyvä ja paljon keskustelua ja kysymyksiä herättänyt teoria liittyy kuitenkin läheisesti myös Microsoftiin. Miksi Chat GPT ei ole (virallisesti) yhteydessä internetin tarjoamaan uuteen dataan, vaan kaikki sen tuottamat vastaukset perustuvat aikaan ennen vuotta 2021? Joku syyhän tähänkin on ja varmasti tämäkin valinta ja syy selkiytyy ja avautuu jo vuoden 2023 aikana. Kannattaa myös muistaa, että Microsoft on yksi Open AI:n perustajajäsenistä. Yhden teorian mukaan Microsoft on liittämässä Chat GPT:n koneälyä omaan hakukoneeseensa Bingiin ja se tulisi syrjäyttämään uusien tekoälyyn perustuvien hakuominaisuuksiensa vuoksi Googlen markkinajohtajan paikalta.

Nämä ovat siis vain omia pohdintojani ja havaintoja, mutta se on kuitenkin varmaa, että nyt on mielenkiintoinen vuosi edessä. Paljon tulee tapahtumaan ja koneäly on tullut jäädäkseen ja se tulee muuttamaan maailmaa. Kilpajuoksu tässäkin on nyt alkanut ja voittajia tulevat olemaan ne yritykset, jotka pystyvät oikealla tavalla yhdistämään tekoälyn omaan palveluunsa ja tuottamaan sitä kautta lisäarvoa asiakkailleen. Tähän suuntaan kehitämme myös omia ilmanpuhdistusratkaisujamme yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa, mutta palataan siihen aiheeseen tarkemmin vaikka palaverin merkeissä.

Menestyksellistä vuotta 2023!

 


Kommentit

Ei kommentteja