-

Auton sisäilman laadulla on merkitystä

0 kommenttia

Moni meistä viettää yllättävän ison osan ajastaan autossa. On työmatkat, kauppareissut, lasten harrastukset jne. Ylen uutisten ja Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan auton käyttöaste Suomessa on n. 5 %. Lukuna se vaikuttaa pieneltä, mutta aikana se on kuitenkin 72 minuuttia, eli reilu tunti. Jos nukumme keskimäärin 8 tuntia vuorokaudessa, niin silloin tämä prosenttilukema pompsahtaa jo 7,5 %:iin päivän hereilläoloajasta.

Auton sisäilman laadulla on siis iso merkitys ja melko pienillä tekijöillä pystymme varmistamaan laadukkaan auton sisäilman kuskille ja muillekin matkustajille. Tässä artikkelissa muutamia keräämiämme vinkkejä auton sisäilman laadun parantamiseen.

Vaihda raitisilmasuodatin riittävän usein

Toimiva raitisilmasuodatin estää melko tehokkaasti liikenteen epäpuhtauksien, siitepölyn ja muiden hiukkasten pääsemistä auton sisäilmaan, mutta hyvää lisäsuojaa viruksia ja bakteereja vastaan saat auton sisätiloihin suunnitellulla ilmanpuhdistimella. Yleisin ongelma on kuitenkin se, että raitisilmasuodattimen vaihtoväli tuppaa venymään liian pitkäksi. Suositusten mukaan raitisilmasuodatin pitäisi vaihtaa kaksi kertaa vuodessa, eikä suinkaan pelkästään vuosihuollon yhteydessä.

Vanhemmissa autoissa ”raitis” ilma tulee suoraan ulkoilmasta tuuletusaukkojen kautta, kun vastaavasti uudemmissa autoissa isommat hiukkaset kerätään HEPA-suodattimeen ja hajut poistetaan aktiivihiilisuodattimilla.

Ilmastointijärjestelmän desinfiointi

Raitisilmasuodattimen vaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa myös kylmäaineen taso (haihtuu n. 10 % vuodessa) ja puhdistaa/desinfioida auton ilmastointijärjestelmä siihen erikseen tarkoitetulla puhdistusaineella. Ilmastoinnin kennoon kondensoituu tuloilman kuivauksen yhteydessä vettä ja se muodostaa ajan kanssa hedelmällisen kasvualustan bakteereille ja sienikasvustoille. Tämän huomaa usein vasta siinä vaiheessa, kun auton sisäilma muuttuu tunkkaiseksi ja kosteaksi. Se on kuitenkin helposti korjattavissa ilmastointikanavien desinfioinnilla ja ensiapua saa myös ilmanpuhdistimella.

Erillisen ilmanpuhdistimen hyödyt

Autojen ilmastointijärjestelmien suodattimien puhdistustehokkuudessa on kuitenkin suuria eroja ja suodatusteho hiipuu vähitellen ennen seuraavaa huoltoa. Vastaavasti auton sisäilmaan pääsevien haitallisten kaasujen ja patogeenien pitoisuus kasvaa samassa suhteessa. Raikasilmasuodatin ei myöskään suojaa muiden matkustajien autoon tuomilta tartunnanaiheuttajilta. Medirivexin julkaiseman tutkimuksen mukaan koronavirus säilyy auton ilmatilassa jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartunnan saanut henkilö on poistunut autosta. Tässä tilanteessa autoon oikein sijoitettu ilmanpuhdistin pienentää merkittävästi muiden auton käyttäjien tartuntariskiä, mutta ilmanpuhdistimen valinnassa kannattaa olla tarkkana. Katso ennen ostopäätöstä viisi vinkkiämme ilmanpuhdistimen hankinnassa huomioitavista asioista.

Virkeänä ratissa

Auton sisäilman laadulla on suora vaikutus myös kuskin vireystilaan. Väsymys liikenteessä on valitettava, mutta yleinen ongelma ja myös merkittävä tekijä liikenneonnettomuuksien taustalla. Sen on arvioitu olevan syynä joka viidennessä moottoriajoneuvojen aiheuttamissa tai välisissä kuolonkolareissa Suomessa. Melkein kaikki kuskit tuntevat piston omassatunnossaan ja myöntävät ainakin sisäisesti syyllistyneensä väsyneenä ajamiseen. Liikenneturvan vuonna 2020 toteuttamassa kyselyssä 14 % kertoi ajaneensa autoa viimeisen 12 kuukauden aikana niin väsyneenä, että pelkäsi nukahtavansa rattiin. 6 % vastanneista myönsi torkahtaneensa.

Harvardin tutkimuksen mukaan sisäilman laadulla on iso vaikutus terveyteen ja myös jaksamiseen. Hyvälaatuinen sisäilma edistää aivokapasiteetin hyödyntämistä, muistamista, tuottavuutta, innovatiivista ja strategista päätöksentekoa sekä parantaa vireystasoa. Sama totuus pätee myös auton sisäilman laatuun.

Vastaavasti ulkoilmasta auton ilmastointijärjestelmän kautta tulevat ilmansaasteet aiheuttavat myös suoran terveysriskin ja tuoreen The Lancet Planetary Healthin julkaiseman tutkimuksen mukaan joka kuudennen ennenaikaisen kuoleman taustalla ovat ilmansaasteet ja niiden aiheuttamat sairaudet.

Tehokas ja oikealla teknologialla varustettu ilmanpuhdistin poistaa auton sisäilmasta virusten ja bakteerien lisäksi myös haitalliset pienhiukkaset ja kaasuyhdisteet. Loistava lisävaruste myös kesäautoille! Vieno bensan katku tai moottorin käry luo kyllä tunnelmaa, mutta pidemmällä matkalla se aiheuttaa päänsärkyä ja muita terveydelle haitallisia vaikutuksia. Kokemusten perusteella AirBubbl raikastaa tehokkaasti auton sisäilman jo muutamassa minuutissa. Puhtaampi ja raikkaampi auton sisäilma on yksi tärkeä osatekijä myös väsymyksen torjunnassa ja oman ja kanssamatkustajien terveyden suojaamisessa.

Rensairin AirBubbl on jo monen ammattikuljettajan valinta auton sisäilman laadun parantamiseen ja se tuo tarvittavaa lisäsuojaa myös matkustajille. Saamme tämän patentoidun auton ilmatilaan suunnitellun ilmanpuhdistimen myyntiin Suomeen kesän aikana. Hyödynnä ennakkotilaajan etu, niin saat AirBubblen erikoishintaan EUR 259 (+alv).

Lähetä varauslomake tästä!

Lue myös Puolet maailman väestöstä altistuu lisääntyville ilmansaasteille joka päivä


Kommentit

Ei kommentteja