-

Kevät, kukat, siitepöly ja aivastus

0 kommenttia

Kevät tulee, mutta oletko valmis? Se tuo mukanaan taas siitepölyn ja katupölyn ja käynnistää monilla allergikoille haasteellisen ajanjakson. Lisäksi ilmastonmuutos ja lisääntyneet hiilidioksidipäästöt pahentavat kausiluontoisten allergioiden vaikutusta. Sisätiloissa lisähaasteita aiheuttaa vastaavasti ilmanvaihdon ja tuuletuksen vähentäminen, kun haetaan tiloihin lisää energiatehokkuutta.

Makuuhuoneen puhdas ilma parantaa unen laatua

Vietämme lähes kolmasosan elämästämme makuuhuoneissamme ja hyvälaatuinen uni on kaiken hyvinvoinnin perusta. Puhtaalla makuuhuoneen ilmalla on tässä yhtälössä iso merkitys. Vaikka siitepöly ja muut ulkoilman saasteet eivät suoraan leviä makuuhuoneeseen yhtä tehokkaasti kuin kodin sisääntulotiloihin, niin pienhiukkasia leijailee makuuhuoneeseen silti myös ilmanvaihdon välityksellä.

Uusissa tutkimuksissa on havaittu, että jo erittäin pienet ärsyttävien aineiden hiukkaspitoisuudet voivat laukaista allergisia oireita ja samalla ne heikentävät unenlaatua. Erityisesti allergisilla lapsilla pienetkin siitepölypitoisuudet lisäsivät uniapneaa ja aiheuttivat hengitystieoireita.

Siitepöly ei ole kuitenkaan makuuhuoneen sisäilman ainoa ongelma. Kodissa lähes kaikkialla asustelevat pölypunkit liittoutuvat pölyhiukkasten kanssa ja se aiheuttaa meissä monissa tutun allergisen reaktion, eli aivastuksen. Pölypunkit eivät pure, mutta ihmisen nukkuva keho luo niille viihtyisät kasvuolosuhteet ja iltaisin ne kerääntyvät tyynyyn ja petivaatteisiin odottamaan. Kun sitten yön aikana unissamme pyörimme peiton alla, niin nostamme tietämättämme ilmaan pölypilven, joka sisältää myös allergisia reaktioita aiheuttavia pölypunkkeja. Nenä alkaa taas kutisemaan ja orastava uninen aivastus heikentää unen laatua tai aiheuttaa yöllisen heräämisen.  

Ilmanpuhdistin parantaa unen laatua

 

Viisi vinkkiä makuuhuoneen ilman puhdistukseen

Tässä on muutamia keinoja mietintämyssyyn, joilla voit helpottaa kausiluonteisten allergioiden oireita ja parantaa unen laatua.

  • Älä tuo siitepölyä ja muita epäpuhtauksia vaatteidesi mukana. Riisu takit ja muut ulkovaatteet jo eteisessä ja käytä sisätiloissa erillisiä sisävaatteita, joilla et käy ulkona. Säilytä likapyykkejä mahdollisimman kaukana makuuhuoneesta.
  • Huuhtele siitepöly ja muut epäpuhtaudet iholta ja hiuksista. Pese kasvot, hiukset, kädet ja muut paljaat kehon osat lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla ennen kuin käperryt sänkyyn.
  • Heikennä pölypunkkien ym. pöpöjen elinolosuhteita. Vaihda petivaatteet ja imuroi myös patja säännöllisesti. Jos silti heräät öisin tukkoisena, niin investoi allergisille suunniteltuihin petivaatteisiin.
  • Vaihda ilmanvaihdon suodattimet riittävän usein. Asunnon sijainti ja käytettävä ilmanvaihtojärjestelmä asettavat omat vaatimuksensa myös suodattimien vaihtovälille. Luonnonläheisyys on toki hienoa ja ilma puhtaampaa, mutta ilmassa leijailevat siitepölyhiukkaset eivät anna armoa. Vastaavasti kaupungissa riesana on kohta katupöly.
  • Hengitä puhdasta ilmaa. Viimeistele makuuhuoneen sisäilman puhdistus asettamalla sängyn viereen laadukas ilmanpuhdistin, joka poistaa tehokkaasti pölypunkit, siitepölyn ja muut haitalliset unen laatua heikentävät hiukkaset makuuhuoneen ilmasta.

Lähes joka viides ihminen on allerginen siitepölylle. Siitepölyallergia ja heinänuha ovat itseasiassa ihmisen elimistön muodostama oma puolustusmekanismi, jossa immuunijärjestelmämme reagoi allergeeniin uhkana, vaikka todellisuudessa ne eivät ole vaarallisia. Tämä aiheuttaa allergian muodostumisen. Yleisin allergiatyyppi on ns. välitön allergia, joka aktivoituu elimistön tuottaman vasta-aineen (immunoglobuliini E) kautta.

Siitepölykausi alkaa Suomessa maalis-huhtikuussa lepän ja pähkinäpensaan kukinnalla. Sen jälkeen kukkii Suomessa eniten siitepölyoireita aiheuttava koivu. Keskikesällä kukkivat heinät, joista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä.

 

Ilmanpuhdistin helpottaa allerkigon elämää

Turun yliopiston aerobiologinen yksikkö tiedottaa koko maan siitepölytilanteesta. Voit tarkistaa oman alueesi siitepölytilanteen Norkko.fi-palvelusta.

Ammattitason ilmanpuhdistimilla voidaan todistetusti ja tehokkaasti vähentää siitepölyn ja muiden epäpuhtauksien aiheuttamia haitallisia terveysvaikutuksia ja ne parantavat merkittävästi allergioista kärsivien henkilöiden elämänlaatua. Nauti keväästä ja investoi puhtaaseen ilmaan. Meiltä saat ratkaisut toimiston ja kodin sekä myös auton sisäilman puhdistukseen.

Lue myös blogimme mikromuovien vaikutuksesta terveyteen ja buukkaa vartin etäpalaveri, niin kartoitetaan teille sopivat ratkaisut niiskutuksen vähentämiseen.

Hyödynnä myös siitepölykauden tarjoukset!


Kommentit

Ei kommentteja