-

Sairauslomat lisääntyvät talven aikana

Blogi Feed: Facebook Muut uutiset
0 kommenttia

Yleisellä tasolla infektiotautien esiintyvyys laski viime vuonna, koska korona opetti meille hyviä suojautumiskäytäntöjä ja myös matkustusrajoitukset estivät osaltaan virusten tavanomaisen leviämisen. Tällä on kuitenkin myös vastakkainen vaikutus, koska eristäytyneisyys ja sosiaalisten kontaktien vähentyminen on heikentänyt immuunijärjestelmää. Aikuisen ihmisen immuunijärjestelmä on jo kehittynyt, jolloin sulkutilan aiheuttama sosiaalinen eristys ei suoraan aiheuta vastustuskyvyn heikkenemistä (MedicalNewsToday). Aikaisemmista influenssoista löytyy muistijälki ja immuunijärjestelmä kykenee puolustautumaan vanhoja vihollisia vastaan.

Haasteena tässä ovat kuitenkin lapset, joiden immuunijärjestelmä on edelleen kehitys- ja oppimisvaiheessa. Heille ei ole vielä kehittynyt historiaa tai muistijälkeä, joka kertoisi elimistölle oikean puolustusmekanismin patogeeneja vastaan. Tässä tilanteessa sosiaalisten kontaktien puuttuminen ja eristys muusta maailmasta tai ulkoilmasta aiheuttaa oppimisvajeen. Keholle ei anneta mahdollisuutta rakentaa omaa puolustusjärjestelmäänsä. Tämä on yhtenä syynä siihen, että ensi talven influenssa-aallon ennustetaan kehittyvän normaalivuotta pahemmaksi ja se lisää myös sairauslomien määrää.

Mehiläisen tiedotteen mukaan hengitystieinfektioihin liittyvät käynnit ovat lähes kaksinkertaistuneet Mehiläisessä heinäkuun alusta alkaen. Lääkärikäyntien määrä on selkeästi korkeammalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan ja joka kuudes käynti liittyy hengitystieoireisiin. Koska koronapandemian aikana influenssaan on sairastuttu tavanomaista vähemmän, nyt on odotettavissa viime vuosia vaikeampi ja mahdollisesti jo syksyllä alkava epidemia.

Uudet koronan variantit

Uusi helpommin tarttuva ja rokotussuojaa kiertävän omikronin BA.5-variantin aiheuttamien tartuntojen määrä oli voimakkaassa kasvussa Suomessa jo loppukesästä. Useissa Etelä-Euroopan maissa uusi aalto on jo saavuttanut huippunsa ja helpommin tarttuva, rokotusten ja aiemman sairastamisen suojaa kiertävä omikronvariantti on yleistynyt myös Suomessa. Useiden tutkimusten mukaan korona tarttuu pääasiassa ilmateitse leviävien aerosolien välityksellä. Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n mukaan uusi variantti kiertää rokotussuojaa ja aiemmin BA.1-varianttin sairastaneet voivat saada uuden tartunnan. ECDC arvioi, että sairaalahoitoa tarvitsevien määrät voivat lähteä jyrkkään kasvuun nyt syksyn ja talven aikana.

Nyt on kuitenkin jo havaittavissa vähän sellainen hälläväliä-fiilis. Enää ei välitetä. Jos tauti tulee, niin sitten tulee. Itselläni oli joku variantti keväällä ja sen verran raju oli kokemus, että uudestaan en sitä halua. Henkilökohtainen puhdistin seuraa aika kiinteästi mukana autosta toimistoon ja kotiin. Kauppaan tai ravintolaan en ole sitä vielä kehdannut ottaa mukaan, mutta ehkä jonkin ajan päästä sekin tapa yleistyy. Itselleni ilmanpuhdistimen käyttö ei johdu pelkästään koronakammosta, vaan myös tietoisuuden lisääntymisestä saasteiden, mikromuovien ja allergeenien vaikutuksesta omaan oloon ja yleisterveyteen. Huomattavasti mukavampi siitepölyaikana hengittää puhdasta ilmaa, kun AirBubbl pöhisee autossa niskatukeen kiinnitettynä. Ei enää nenä vuoda tai silmät kutise mökkitiellä tai kesäautolla ajellessa.

Sisäilmaongelmat sairauslomien taustalla

Puhtaalla ilmalla on iso merkitys suoraan yleisterveyteen. Vuositasolla huono sisäilma ja sisäilmaongelmat ovat merkittävin tekijä sairauslomien taustalla ja ne on tunnustettu ilmansaasteiden ohella yhdeksi vakavimmista uhkakuvista yhteiskunnan ja ihmisten terveydelle. Vaikka tilastojen mukaan sairauslomien kokonaismäärä vähenikin vuonna 2021, niin enimmäkseen se selittyy lisääntyneellä etätyöskentelyllä. Joillakin aloilla vastaavasti sairauslomien määrässä havaittiin viime vuonna merkittävää kasvua. Yhteisenä nimittäjänä näillä aloilla on asiakaspalvelutehtävät, kuten ravintolatyö tai vastaava. Olen jutellut ilmanpuhdistimista ja tilanteesta useiden ravintola-alan yrittäjien ja johtohenkilöiden kanssa ja pahimpina aikoina sairaslomien määrä on ollut jopa yli 30 % työntekijöistä. Johtuuko tämä pelkästään koronasta? Kyllä ja ei. Työntekijän puolelta kynnys saikuttamiseen on alentunut merkittävästi ja se aiheuttaa myös kiusauksen ns. ”maanantaisaikulle”, jos ei nyt oikein jaksaisi lähteä töihin. Olisi mielenkiintoista saada tästäkin jotain tutkimusfaktaa, että kuinka paljon maanantain poissaolot ovat korona-ajan vaikutuksesta lisääntyneet. Lukema voi olla yllättävänkin iso.

Vastaavasti työnantajan puolelta kynnys sairausloman oikeituksen kyseenalaistamiseen on melkoisen korkea, koska kuka työnantaja haluaisi itselleen taudinlevittäjän leiman. Yleinen linjaus on kuitenkin hyvin selkeä, jos tunnet flunssaoireita, niin jää kotiin. Tämä ajatusmalli on juurtunut nyt aika tiukasti myös suomalaiseen työelämään. Tietysti tässäkin on paljon alakohtaista vaihtelua ja monilla aloilla etätyö on vastaavasti korvannut monia lievempien oireiden aiheuttamia sairauslomia. Fakta kuitenkin on, että sairauslomat tulevat yrityksille ja yhteiskunnalle kalliiksi. Keskimäärin yhden saikkupäivän kustannus tuotannon menetyksen kanssa on. n. 350 euroa.

Oikein sijoitetut ammattitason ilmanpuhdistimet antavat hyvän lisäsuojan ja ehkäisevät todistetusti tartuntojen leviämistä ja lievittävät myös sisäilmaongelmia, joten investointi maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin vähentyneiden sairauslomien kautta. Lisäksi parantunut ilmanlaatu heijastuu suoraan tuottavuuteen ja yleiseen työviihtyvyyteen. 

Rensair on edelläkävijänä myös energiatehokkuuden parantamisessa. Uusi ja älykäs Compact mahdollistaa isot säästöt sähkönkulutukseen. Nykyisillä sähkönhinnoilla investointi maksaa itsensä takaisin todella nopeasti ja säästöt näkyvät jo seuraavassa sähkölaskussa. Tilaa tai vuokraa Compact tästä linkistä.

Lue myös blogimme auton sisäilman laadun merkityksestä ja viisi vinkkiämme ilmanpuhdistimen hankintaan


Kommentit

Ei kommentteja