-

Triplademia

Feed: Facebook Muut uutiset Yhteistyöartikkelit
0 kommenttia

Reilu pari kuukautta sitten varoitettiin influenssan ja koronan yhteisvaikutuksen aiheuttamasta vakavammasta taudinkuvasta, joka aiheuttaa piikin talven ajan sairauslomien määrään. Nyt varoitetaan triplademiasta, joka tarkoittaa influenssan, koronaviruksen ja RS-viruksen samanaikaista leviämistä.

Bostonin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan artikkelin mukaan triplademia on jo aiheuttanut Yhdysvalloissa sairaaloiden ruuhkautumista ja sama ilmiö on havaittavissa myös Suomessa.  Iltalehden artikkelissa THL:n asiantuntija Niina Ikonen toteaa influenssa- ja RS-tapausten määrissä selvää kasvua viimeisten viikkojen aikana. Joulun aikaiset vierailut ja kokoontumiset lisäävät entisestään riskiä ilmateitse tarttuvien hengitystieinfektioiden voimakkaaseen leviämiseen. Terveydenhuolto toimii monissa paikoissa jo nyt äärirajoilla ja lomakausi ei suinkaan helpota lisääntyvien tartuntatapausten aiheuttamaan kuormitusta.

Hyvä käsihygienia, sairauden aikana tapahtuvien lähikontaktien välttäminen, rokotukset ja kasvomaskin käyttö ovat tärkeitä keinoja tautien leviämisen estämisessä. Lisäksi hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen ja ilmanpuhdistimien käyttö ovat tehokkaita keinoja tautien leviämisriskin pienentämiseen sisätiloissa. Yhtenä lisähaasteena triplademia tuo mukanaan sairastumisriskin samanaikaisesti kahden tai jopa kolmen taudinaiheuttajan aiheuttamaan tautiin. Esimerkiksi koronavirus ja influenssa voivat esiintyä samanaikaisesti tai peräkkäisinä tartuntoina. Molempien taudinkuvat vaihtelevat tapauskohtaisesti lievästä vakavaan ja välillä vaaditaan myös sairaalahoitoa. Tautien oireet ovat kuitenkin usein hyvin samankaltaisia, joten oikean diagnoosin määrittäminen on haastaavaa ja se lisää entisestään sairaalaruuhkia ja vaatii lisäresursseja terveydenhuoltojärjestelmältä.

Joulupyhien aikana on riskinä, että epidemia-aalto kiihtyy entisestään. Meillä on kuitenkin tapana viedä joulutervehdys läheisille ja usein tämä tarkoittaa vanhuksia tai muuten riskiryhmään kuuluvia henkilöitä. Virus on kuitenkin ikävä joululahja, joten pidetään sairaana etäisyyttä muihin. Myös THL on päivittänyt koronaohjeistustaan ja THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg kehoittaakin välttämään vierailuja joulun aikaan erityisesti riskiryhmien luona, jos olo on flunssainen. ”Samat varotoimet pätevät kaikkiin hengitystieinfektioihin. Tärkeää niiden ehkäisyssä on, ettei lähde sairaana esimerkiksi kyläilemään jouluksi. Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiä, kuten vanhuksia”.

Vaikka triplademia onkin huolestuttava ilmiö, sen vaikutukset voidaan minimoida rokotuksilla, kasvomaskin käytöllä, hyvällä käsihygienialla ja lähikontaktien välttämisellä sairauden aikana. Laadukkaat ilmanpuhdistimet ovat tähän listaan hyvä lisä ja ne poistavat tutkimusten mukaan tehokkaasti näkymättömia taudinaiheuttajia ilmasta. Suojaa lähimmäisesi, henkilöstösi, asiakkaasi ja ennenkaikkea itsesi ja anna joululahjaksi puhdasta ilmaa ja tehokas lisäsuoja viruksia vastaan. Se on jokaisen ihmisen perusoikeus, kuten puhdas vesi. Vielä ehdit hyödyntämään loppuvuoden alennetut hinnat ja nopeimmille tilaajille saamme ilmanpuhdistimet toimitukseen vielä tämän vuoden aikana.

Lue myös blogimme Talvikauden sairauslomista ja Energiatehokkuuden parantamisesta.

Puhdasta ilmaa ja rauhallista joulua!


Kommentit

Ei kommentteja